ACEIASI EROI, MEREU DIFERITI: DESPRE CARTI SI FILME, JOCURI VIDEO…..FIGURINE!

Pe eroi ii gasim inca din primele forme de exprimare artistica ale umanitatii. Ii gasim in picturile rupestre ale oamenilor preistorici – chiar daca pe atunci eroismul poate ca nu a fost conceptualizat – ii gasim in vechile mituri, legende si povesti ale Antichitatii si Evuui Mediu, ii gasim apoi in absolut toate expresiile si elementele culturale care s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Alaturi de eroi, o multime de alte personaje populeaza lumile, fie ea cea reala, fie ele cele imaginare si fantastice.

Cultul eroilor pastreaza aceeasi esenta inca de pe vremea lui Homer, dar ajunge in zilele noastre sa fie imbogatit prin noi forme, odata cu dezvoltearea tehnologica. Revistele comics, “revolutia cinematografiei” si dezvoltarea peliculei animate in anii “20-“30 ai secolului trecut au consemnat o noua “golden age”.  Televiziunea, digitalizarea si internetul – toate ieftine si facil de accesat de pe (aproape) orice loc al pamantului – reprezinta boom-ul final. Eroii sunt aici si acum, mereu printre noi toti, gata sa-i alegem,   sa-i urmam si sa ii urmarim conform preferintelor si valorilor noastre individuale.

Eroii sunt aici si acum, peste tot, si sub forma de jucarii si figurine. Astfel ajung in mainile copiilor, in vitrinele colectionarilor de orice varsta, la www.101jucarii.ro si www.101figurine.ro. Cartile ne stimuleaza imaginatia, fiecare dintre noi vizualizand eroii si personajele in felul propriu. Filmele de lung metraj sau de animatie si serialele TV ni-i aduc pe eroi in fata ochilor, starnindu-ne sau exacerbandu-ne sentimentele pe care le avem fata de ei. Jocurile video ne dau posibilitatea sa interactionam cu ei si/sau prin intermediul lor intr-o variata infinitate. Toate acestea reprezinta sursele majore de inspiratie pentru confectionarea figurinelor. Iar figurinele reprezinta expresia fizica si palpabila a eroilor. Prin intermediul figurinelor Ii putem avea si admira oricand, oriunde si ori de cate ori ne dorim.

“Traseul” carti – filme – video-games – figurine este aproape intotdeauna acelasi si, totodata, aproape intotdeauna diferit. Trecand (cronologic) de perioada de aur a revistelor comics, marile branduri/francize – purtand sau nu numele unui erou – aparute in lume in ultimii 40 de ani urmeaza in linii mari aceeasi “reteta” de succes, evoluand si dezvoltandu-se continuu, dar fiecare alegandu-si propria cale/strategie.

Exemplele in acest sens sunt numeroase. In mod subiectiv, vom mentiona aici doar cateva. Razboiul Stelelor – Star Wars – continua din 1977 cu un succes absolut fabulos: cele 8 filme ale seriei (urmatorul este preconizat pentru sfarsitul anului viitor) plus doua de antologie (eroului Han Solo atribuindu-se rolul principal in filmul de anul acesta) au plasat franciza pe locul 2 all-time in lume privind incasarile. Nu mentionam nimic despre seriile animate, TV specials, lungul sir de video-games. Mentionam doar cele aproximativ 15 parcuri de distractie Star Wars de pe glob si ne putem da astfel seama cam la ce dimensiune colosala a ajuns franciza celor peste 1000 de eroi, antieroi si personaje intruchipati in jucarii si figurine. La noi gasiti personajele Star Wars impartite (cu greu) in Statuete si Figurine Collectables Star Wars (101figurine) si Jucarii si Figurine Star Wars (101jucarii).

Deceniul urmator, mai precis 1986. Este anul aparitiei romanului It al lui Stephen King, unul dintre cei mai prolifici scriitori de mystery, horror, thriller. Nu este nici cel mai bun (aici sunt subiectiv, desigur) si nici cel mai vandut roman, dar Stephen King este un nume care se “vinde” excelent sub orice forma iar rotitele imensei masinarii de marketing se invart, desi poate mai greu: miniseria TV cu acelasi nume produsa in 1990 trece aproape neobservata, dar eroul negativ Pennywise – The Dancing Clown, entitatea rautacioasa si manipulatoare revine in forta, de data aceasta pe marele ecran, in 2017, intr-un “prim capitol” (It: Chapter Two este deja programat pentru 2019). Reactia figurinelor nu s-a lasat nici ea asteptata. O gasiti aici: https://www.101figurine.ro/personaje/it-116

Franciza Assassin’s Creed urmeaza in acelasi traseu, doar punctul de plecare fiind unul diferit. Jocul video apare in 2007, iar seria continua pana in prezent cu aproape doua lansari anuale. Succesul, obtinut aproape instant, a crescut mereu, odata cu prima carte (2009), cu aparitia revistelor comics (2012) si manga (2013), cu filmul – avand un buget de 125 milioane de dolari – din 2016. Brandul se dezvolta astfel spectaculos intr-un interval relativ scurt de timp, iar numarul eroilor, protagonistilor si al personajelor creste in aceeasi masura, determinand producatorul Ubisoft sa editeze in anul 2011 Assassin’s Creed Encyclopedia, ajunsa deja la a treia editie, revizuita si adaugata . Cat despre figurine, statuete si accesorii, ele reprezinta o categorie aparte la www.101figurine.ro, atat din punct de vedere al realizarii tehnice si artistice, cat si sentimental, deoarece Aguilar, Ezio, Connor, Altair, Maria si multi, multi, multi alti eroi  ne-au insotit inca de la inceputurile noastre.

Evident, seria exemplelor poate fi foarte lunga, tinzand spre infinit, la fel ca numarul eroilor nostri din carti si filme, din video-games si materializati in figurine. Sunt aceeasi eroi, dar mereu diferiti. La fel ca si imaginatia noastra…..